Spremljevalni program

Platforma pred Platformo – Platforma sodobnega plesa, Zavod MOJA KREACIJA, Maribor v sodelovanju z 38. Zimsko plesno šolo, Maribor, JSKD

Sobota, 4. februar 2023, ob 20:00, Lutkovno gledališče Maribor

ALEGORIJE MESECEV – ATRIBUTI, 2022

Režija, gib in vizualna podoba: Barbara Novakovič
Plesalca in soavtorja giba: Beno Novak, Kristýna Šajtošová
Zvočna podoba: Gal Škrjanec Skaberne
Izdelava scenskega elementa: Marko Udvanc
Grafično oblikovanje: Mojca Gorjan
Videodokumentacija: Y0Y Production, Manja in Avguštin Solce
Produkcija: Muzeum, Ljubljana

Predstava vključuje nihanja, ki jih ustvarjajo meseci v okviru podob in vrtincu odnosov do narave in darov. Kreira plastenje prostora na način spreminjanja pokrajine v času. Posamezni meseci so na odru zastopani s podobami iz aktivnega, prazničnega ali delovnega cikla z atributi in ikonografijo personifikacijskih tipov mesecev iz serije literarnih in likovnih podob. V središču dogajanja je telo – ovito v razpoloženje koledarskih »aberacij« in spreminjanj; v presečišču je vsakdan s koledarskimi opravili v prepletu med vita activa in vita contemplativa. Poudarke zastopajo alegorije letnih časov s svojimi atributi. Napetost med vsakodnevnimi opravili ter časom t. i. počitka in potovanj ustvarja vrzeli med ekstremi fizičnega in psihičnega bivanja.
Koncept naravnega reda letnih časov se je pričel zaradi klimatskih sprememb spreminjati in s tem zamaknil strukturo sveta v katerem živimo. Gotovost se je zamajala v osi. Prostor meseca je spremenjiv in vezan na klimo in lego, a neprecenljiv je čas, ko je pomlad zares pomlad in ko je zima, zima.

BIOGRAFIJE

Barbara NOVAKOVIČ (1963, Celje) je režiserka, producentka in kustosinja, od leta 1996 vodi zavod Muzeum. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala sociologijo kulture in umetnostno zgodovino. Leta 1993 je zaključila študij dramske igre na AGRFT v Ljubljani ter ustanovila gledališče Muzeum in se odločila ustvarjati v svobodnem poklicu. Pripravlja avtorske predstave in opaznejše mednarodne razstave. Bila je producentka številnih prvih gledaliških projektov avtorjev z različnih ustvarjalnih področij (arhitektura, vizualne umetnosti, ples, film, teorija). V svojih projektih občasno deluje tudi kot oblikovalka scenskega prostora.

Beno NOVAK (1991, Kranj) je leta 2016 diplomiral na Salzburški akademiji eksperimentalnih plesnih umetnosti (Salzburg Experimental Academy of Dance) in bil kasneje povabljen, da nadgradi svoje znanje na Tisch Dance Department (New York University) in na plesni akademiji The Place Dance Academy (London). Plesal je je v mnogih skupinah in s številnimi priznanimi umetniki: v Londonu v Gary Clarke Company, Jason Mabana Dance in James Wilton Dance company; v koreografijah Mateja Kejžarja, Alix Eynaudi, Paula Blackmana in Christine Gouzelis, Ricarda Ambrozia, Zsuzse Rozsavolgyi, Etienna Guilloteauja in drugih. Veliko ustvarja v sodelovanju z drugimi umetniki, na primer duet 400 Rabbits z Marino Abib, solo Owe Juniorja Mufutaua Jussufa, ::Narava::Dialog:: z Dragano Alfirovič, Body Concert z Ano Romih, itd. Je umetniški in izvršni direktor festivala Summer Intensive na Portugalskem in sodeluje pri festivalu Kalejdoskop v Sloveniji. Ena njegovih glavnih zavez je poučevanje in razvoj lastne plesne metode “Zero Space”. Njegovo delo je nenehno raziskovanje osebnih izkušenj, izraženih skozi močno fizičnost, pomešano z občutljivostjo, krhkostjo, energijo in izčrpanostjo.

Kristýna ŠAJTOŠOVÁ (1994, Karlovi Vari) je plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja. Po študiju na Konservatoriju Duncan Center v Pragi je zaključila dodiplomski študij na Kraljevskem konservatoriju v Antwerpnu (Koninklijk Conservatorium, Antwerpen). Šajtošová je od leta 2017 članica številnih mednarodnih plesnih skupin: Spitfire Company (Češka), predstavi Constellations I. Before I Say Yes in Constellations II. Time for Sharing. Od istega leta je aktivna tudi v Sloveniji, kjer je soustvarila veliko projektov in nastopila v njih: Chorus v režiji Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja, Zibka, Tri sestre in I Have a Dream v režiji Gregorja Luštka, Samo za danes v režiji Maje Delak, Ljubi me nežno v režiji Kristýne Šajtošove, Tsarine Marinkove Krajnčan, Žigana Krajnčana in Kristijana Krajnčana, Zvoki izpod kože v režiji Urške Centa, Sare Janaškovic, Anje Möderndorfer in Kristýne Šajtošove, Fusion reactor v režiji Žigana Krajnčana, Med se iskri v temi v režiji Kristijana Krajnčana in koreografiji Žigana Krajnčana. V letu 2020 so Urška Centa, Sara Janaškovic, Anja Möderndorfer in Kristýna Šajtošová ustanovile inštitut, platformo Nest – presečišče med umetniki številnih poetik in skupnih izhodišč.

Foto: Ⓒ Mojca Gorjan

Foto: Ⓒ Mojca Gorjan

Vstopnina:

– z izkaznico ZPŠ – vstop prost!
– 7 EUR – redna cena vstopnice
– 5 EUR – dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi

logo_platforma

moja_kreacija