Delavnice

  1. ZIMSKA PLESNA ŠOLA bo potekala od 21. do 24. februarja 2020 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor.

Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesnim ustvarjanjem in gibom. Program je primeren za začetnike, nadaljevalce in poklicne plesalce. Otrokom od 5 do 7 let je namenjena plesna delavnica za otroke. Mentorjem omogočamo hospitiranje na otroških delavnicah in ponujamo mentorsko delavnico. Vabljeni tudi na ogled plesnih dogodkov v spremljevalnem programu.

Podrobnosti si preberite na spletu www.zimskaplesnasola.si.

Delavnice na Zimski plesni šoli 2020:

  1. BALETNA FUZIJA I in II – Tina (Martina) Dobaj
  2. JOGA, SODOBNI PLES 1, SODOBNI PLES 2 delavnica – Maja Kalafatić
  3. CONTEMPORARY DANCE I & III – Alicia Paulina Ocadiz Arriaga
  4. FREESTYLE- URBAN DANCE CYPHER I & II – Gašper Kunšek
  5. POPPING, LOCKING in WORKSHOP URBAN & CONTEMPORARY FUSION – Alex Tesch
  6. BOSONOGI FLAMENKO – Urška Centa
  7. SALSA FUSION SOLO – Katja Čuk
  8. PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE 5-7 LET in DELAVNICA ZA MENTORJE: DVA LETEČA IN EN BOS – »PRAVLJICA« – Saša Lončar

BALETNA FUZIJA

Tina (Martina) Dobaj

BALETNA FUZIJA I in II

Tinina baletna fuzija je preplet stiliziranega klasičnega baleta z mehkobo sodobnega plesa, različno dinamiko, močjo, ostrino in volumnom gibanja.
Baletna fuzija je delavnica, prilagojena potrebam sodobnega plesalca in išče vzporednice z mehanizmi v sodobnih plesnih smereh. V uvodnem delu so vaje za pripravo telesa (pilates in floor barre). Vaje ob drogu so postavljene skozi razumevanje in pravilno uporabo anatomije ( postavitve telesa) skozi baletne vaje, uporabo stopala in ekstenzije. Vaje na sredini zajemajo koordinacijo, tranzicije, vpetost v prostor in dinamiko elevacij. V zaključnem delu sledijo vaje za moč in stabilizacijo telesa na tleh.
Baletna fuzija je primerna za vse plesalce, z več in manj plesnimi izkušnjami.

Na vrh

JOGA, SODOBNI PLES 1, SODOBNI PLES 2 delavnica

Maja Kalafatić

JOGA
Vsaka ura bo imela svojo tematiko tako se bomo v štirih dneh posvetili kolkom, hrbtu (zakloni), rokam in inverzijam (obrnjeni položaji). Skozi vaje ozaveščanja, delu v parih, asistenci bomo delali na stabilizaciji telesa, prav tako na odpiranju in krepitvi mišičnega tkiva. Privoščili si bomo tako dinamične sekvence kot poglobljen vpogled na posamezne položaje ter integracijo joge v plesni praksi.

SODOBNI PLES 1
Sodobni ples 1 se osredotoča na osvajanje osnovnih principov tehnik sodobnega plesa (floor work, release tehnika) in somatike. Delali bomo na artikulaciji telesa in odnosu do prostora v in izven telesa. Prvi del ure je namenjen ogrevanju, delu v parih in delu na tleh, v drugem delu se bomo osredotočali na različne sekvence skozi katere bomo delali na kvaliteti fluidnosti. Poseben poudarek je na muzikalnosti in izvajanju plesnega/gibalnega materiala.

SODOBNI PLES 2 delavnica
Prvi del ure je namenjen ozaveščanju telesa skozi tehnike sodobnega plesa, somatike in joge. Delali bomo na artikulaciji telesa in odnosu do prostora v in izven telesa. Del vaj bo strukturiran in sestavljen iz besednjaka floor worka, release tehnike in principov iz somatike. Drugi del ure se osredotoča na pridobivanje orodij s katerimi lahko operiramo med improvizacijo. To bo bolj vodeno raziskovanje, ki bo sestavljeno iz nalog in iger. Delali bomo v skupinah, iskali principe in načine kako biti s skupino, kaj pomeni dati in prejemati ter kako najlažje umestiti lasten material v skupinsko delo.

Na vrh

CONTEMPORARY DANCE 

Alicia Paulina Ocadiz Arriaga

Ples je bil vedno odraz identitete in kulture tistih, ki to počnejo, s pomočjo te umetnosti čustva in misli vzpostavijo stik s telesom in tako dajejo impulze, ki sproščajo dušo.
S temi delavnicami nameravam ugotoviti in pokazati plesno identiteto vseh učencev ne glede na njihovo tehnično raven.

CONTEMPORARY DANCE I
Delavnica bo prilagojena posameznim zmožnostim in različnim kvalitetam gibanja udeležencev, s čimer se bo izognila omejitvam visokih plesnih zahtev, ampak se bo osredotočila na moči vsakega posameznega učenca.
Delavnica bo razdeljena na tehnični del, kjer bomo raziskovali elemente release technique, Flying Low, Passing Through , tehniko Counter, Limon in Contact Dance ter na ustvarjalni plesni del.
To bo koristilo razvoju koordinacije, moči, gibčnosti, prostorske zavesti in telesne ozaveščenosti vseh učencev.

CONTEMPORARY DANCE III
Plesalci se bodo v tem procesu naučili več tehničnih – ustvarjalno – interpretativnih elementov sodobnega plesa. To jim bo zagotovilo potrebna orodja za razvoj ustvarjalnega procesa, s pomočjo katerega bodo spoznali svoje telo in vzpostavili intimen dialog v sebi. Osredotočili se bomo na gibalne lastnosti, uporabo prostora in časa, da bi odkrili pripoved plesa: gibanje kot neverbalna komunikacija.
Odnos do glasbe bo tudi glavni poudarek te nadaljevalne delavnice, uporaba poliritma v telesu in glasba kot orodje za izboljšanje plesne tehnike.
Obe delavnici bo popestril v živo DJ Dušan.

Na vrh

FREESTYLE- URBAN DANCE CYPHER

Gašper Kunšek

FREESTYLE- URBAN DANCE CYPHER I & II
1. del delavnice bo predstavitev in spoznanje z osnovnimi idejami improvizacijskih formatov in komunikacij urbanih plesnih stilov ter njihovih korenin.
V 2. delu se bomo posvetili osnovnim tehnikam Hip Hopa, Poppinga, House-a, krumpa, in lockinga, ter prek njih izkušali komunikacijo med prostorom, telesom, glasbo, partnerjem ter atraktivnostjo.
Nato bomo v te gibalne formate umestili lastni izraz, emocije ter občutke, ter poskušali preko t.i. Cyphra komunicirati z celotnim kolektivom sodelujočih v tem ritualu.

Na vrh

POPPING, LOCKING in WORKSHOP URBAN & CONTEMPORARY FUSION

Alex Tesch

POPPING, LOCKING in WORKSHOP URBAN & CONTEMPORARY FUSION
Slogi Locking in Popping, imenovani tudi Funkstyles, so plesni stili, ustvarjeni v 70. letih na zahodni obali ZDA. Z vzponom funk glasbe in plesov ter Show Soul Train so se Locking in Popping navdihnili iz risank in filmov, da bi se razvili v zabavne plese, ki jih imamo danes radi.

Na vrh

BOSONOGI FLAMENKO

Urška Cento

BOSONOGI FLAMENKO
Pod imenom bosonogi flamenko se skrivajo delavnice flamenka brez tradicionalne obutve. Plešemo ga bosi, v neposrednem stiku s tlemi in primitivnimi, zgodovinskimi koreninami flamenka. Delavnice so namenjene spoznavanju njegove gibalne tehnike, ozaveščanju telesa in učenju uporabe lastnih anatomskih struktur, primerne pa so za vse nivoje plesnega znanja flamenka – na njej se boste znašli tudi tisti, ki se s flamenkom srečujete prvič. Struktura delavnic je zasnovana na podlagi razvijanja občutka za muzikalnost in ritem, prostorskost in geometrijo plesa, kjer preko tehnike klasičnega flamenka raziskujemo lastno gibalno ustvarjalnost in ekspresivnost ter sledimo svojemu osebnemu gibalnemu instinktu. Delavnice so sestavljene iz ogrevanja, tehničnih gibalnih vaj in plesih sekvenc, ritmičnih in melodičnih vaj flamenka, ploskanja, ustvarjalnih plesnih nalog in koreografije. Učenje temelji na tehniki plesalk in pedagoginj madridske akademije flamenka Amor de Dios – Merche Esmeralde, Belen López in Conche Jareño, ter jo kombinira z osebnim gibalnim pristopom pedagoginje Urške Centa.

Na vrh

SALSA FUSION SOLO

Katja Čuk

SALSA FUSION SOLO
Delavnica bo skupinska, sestavljena iz ogrevanja, razlage in preplesavanja osnovnih korakov salse, »body movement« vaj ter plesne koreografije/rutine. Poco a poco, se bomo naučili salsa rutino, ki združuje različne salsa stile in elemente tudi drugih plesnih zvrsti.
Delavnica je za vse plesalce, moške in ženske, ne glede na zvrst plesnega predznanja. Vabljeni tako plesalci modernega, sodobnega in jazz plesa kot hip-hoperji – pripravljam zanimiv izziv.

Na vrh

PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE 5-7 LET in DELAVNICA ZA MENTORJE: DVA LETEČA IN EN BOS – »PRAVLJICA«

Saša Lončar

PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE 5-7: PRAVLJICA

Tavanje v vsakdanji rutini, nam krade domišljijski svet. Zgodbe zaznamujejo naš vsakdan in iz njih rišemo sliko življenja. A kaj v tej sliki manjka?
Tokrat se bomo podali v čudovit svet pravljic, obstoječih in izmišljenih, ki jih bomo preko različnih procesov raziskali, oblikovali in na svojstven način pripovedovali.
Naša pravljica bo rodila nove junake, s katerimi se bomo podali na čudežne poti, s čarobnimi izzivi v danem trenutku.

DELAVNICA ZA MENTORJE, ki sledi delavnici za otroke, temelji na pogovoru in praktičnem delu. Je priložnost za nadgradnjo videnega in razvoj procesa ustvarjanja. Vprašanja in udobna oprema za valjanje po tleh so nujna.

Na vrh