Spremljevalni program

PLESNI DOGODKI NA ZPŠ 2017

POIESIS SEBSTVA: Snježana Premuš

Petek, 24. februar, ob 18:30 in 20.30 – Velika dvorana Narodnega doma
Narodni dom Maribor (ulica Kneza Koclja 9)

poiesis-sebstva12-markandrea

© Marcandrea

3. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” gosti plesno predstavo

Koncept in režija: Snježana Premuš
So-ustvarjalca in izvajalca: Snježana Premuš in Rok Vevar
Besedila: Rok Vevar in Snježana Premuš
Scensko in svetlobno oblikovanje: Sonda4
Tehnično vodenje: Špela Škulj
Glasba: John Cage
Zvok za zvočno instalacijo: Boštjan Perovšek
Fotografija: Marcandrea
Odnosi z javnostjo in produkcija: Ksenija Kaučič
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Bunker, Ljubljana
Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana.
Rezidenca 2016: Tanzfabrik Berlin

Organizacija v Mariboru: Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in v času 32. Zimske plesne šole.

Grška beseda poíesis, ki se je od prvih stoletij našega štetja naprej zložno selila v literarno polje, kjer je na koncu pristala kot oznaka za pesniško umetnost, je v klasični dobi grške antike pomenila rokodelsko dejavnost: izdelovanje, za katerega se je predpostavljala določena veščina, spretnost ali technē. V obdobju, ko se borimo za razširitev pojma koreografsko ali plesno delo, se zdi igra z njegovo izvorno delovno konotacijo smiselna. Sebstvo je vsota odnosov-podob, ki niso nič drugega kot naše telo, “telo kot podoba, ki se ponuja drugemu telesu” (Jean-Luc Nancy: Corpus). 

Srećko Horvat v svoji knjigi Radikalnost ljubezni trdi, da je treba ljubezen na novo izumiti zunaj polja komodifikacije, kar razume kot pogoj revolucije. Dalo bi se trditi, da je naš sodobni vsakdan pogojen z neko suspeznijo telesa, polno imunitarnih strategij, samozaščit in antivirusnih programov: našo protezo kapitalizma, ki jo sprehajajo po svetu naše biografije je treba de-suspendirati, spremeniti – v telo. Reaktivirati je potrebno naše percepte. Poíesis sebstva seveda nima namena rešiti sveta, vendar se ne želi izogniti njegovim stvarnim problemom.

http://www.bunker.si/slo/archives/15518

Za predstavo so nujne predhodne rezervacije na mail info@nagib.si, saj je število vstopnic omejeno.

Vstopnina:  6 EUR
– z identifikacijsko kartico ZPŠ 2,00 EUR.
– dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi 5 EUR
– brezposelni: VSTOP PROST (s potrdilom)

(INTER)SPACE: Maja Lamovšek in Dominika Strozewska

Sobota, 25. 2. 2017, ob 20.00 – mali oder SNG Maribor (Slovenska ulica 27)

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

Produkcija: Plesna izba Maribor
Zasnova in koreografija: Maja Lamovšek, Dominika Stróžewska
Glasba: Maja Lamovšek
Posebna zahvala: Rose Breuss (IDA Institute of Dance Arts)

Tukaj sem. Je tudi ona tukaj? Kakšen je prostor med nama? Kakšen je prostor znotraj naju? Prostor povezujeta telo in zvok. Kako se počutiva, če sva eno? Eno. Zavedajoč se dihanja. Čutenja. Gibanja skupaj. Kljub temu sva dve telesi v prostoru. Kako lahko vplivava druga na drugo? S telesom, z mislijo, z energijo, z zavestnim gibom v prostoru.  Kakšna je relacija? Relacija med telesi, zvokom in telesom in tišino ter med prostorom, kjer smo. Prezenca telesa dovoljuje svobodo telesa, v njegovem popolnem obstoju.
“Prisotnost je tiha in subtilna, in včasih je le malce več kot napol razbran namig ali kot dar, ki ga ne razumemo v celoti.” (T.S. Eliot.)
Tukaj sva, v prostoru. V gibanju.

Maja Lamovšek (1994) je svojo pot sodobnega plesa pričela v Plesni Izbi Maribor leta 1997, kjer je sodelovala v projektih F.A.R.M.A. (2010) ter ustvarila duete Najdeno (2011) in Ali ali (2011). Kasneje se je pričela vzporedno izobraževati na Kulturnem društvu Center plesa Maribor, kjer je sodelovala v predstavah Šraufajte, tovariši (2012), Kletka (2013), Paradoks giba (2012) s plesno kompanijo Tovarishia. Izobraževala se je v tujini (delavnice na SEAD Dance Academy in sodelovala s priznanimi koreografi (Eduardo Torroja, Anton Lachky, Eulalia Ayguade Fahro). Dve leti je bila ena od rezidenčnih umetnikov na festivalih Nagib in Nagib Parkour. Od leta 2014 študira na plesni akademiji IDA – Inštitut za plesne umetnosti ter deluje v gledališču v Linzu, kjer tudi nadaljuje svojo koreografsko pot s projekti Muzikalni duet (2015) ter Medprostor (2016). Slednji je bil predstavljen na festivalu Telo/Zvok/Prostor 2016 v Linzu v Avstriji. Maja se še vedno izobražuje po festivalih kontaktne improvizacije, body mind centeringa, joge, ustvarja glasbo ter poučuje delavnice.

Dominika Stróžewska (Poljska) je pričela svojo plesno pot pri šestih letih, ko se je pridružila plesni skupini Remix v njenem rojstnem kraju. Med letoma 2010 in 2014 je sodelovala s plesno skupino Caro, v kateri je poučevala jazz  in sodobne tehnike ter nastopala v predstavah Mi smo, Carmen in drugih. Leta 2014 se je vpisala na študij sodobnega plesa in plesne pedagogike na privatni univerzi Anton Bruckner v Linzu.

FLASH: April Veselko

Sobota, 25. 2. 2017, ob 20.00 – mali oder SNG Maribor (Slovenska ulica 27)

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

© Sasa Huzjak

Fleš je preblisk o prenasičenosti in praznini, o slepoti in nevidnosti, brezbrižnosti in previdnosti, o evforiji in apatiji, o pozabi in nespečnosti. Je vrzel med telesom in mislimi. Ekstremi, zmeda  in vprašanje, ali je resničnost le to, v kar verjamemo.

April Veselko je mlada plesalka in ustvarjalka, ki je plesno pot je začela pri Plesni izbi, letos pa zaključila tudi plesno izobraževanje v Bologni v Italiji. Redno se udeležuje domačih in tujih plesnih festivalov (Poletna in zimska plesa šola, ImpulsTanz, IDW Budapest, El Danseu Festival…). April je sodelovala v projektih različnih koreografov (Gregor Luštek, Eduardo Torroja, Mattia Gandini, Barbara Kanc, Katarina B. Kavčič, Jure Masten…), projekt “Fleš” pa bo njen tretji daljši avtorski solo pod produkcijo Zavoda Federacija.

Vstopnina za obe predstavi: z identifikacijsko kartico ZPŠ 3,00 EUR, ostali 5,00 EUR.

ZAKLJUČNA PREDSTAVITEV ZPŠ 2017 in druženje

Ponedeljek, 27. 2. 2017, ob 19.00 – Studio B

Vsi udeleženci bodo imeli priložnost, da drug drugemu predstavijo kratke stvaritve iz delavnic ZPŠ in se veselo družijo.

Organizator ZPŠ bo vsem, ki so obiskovali vsaj eno 4-dnevno delavnico v celoti, podelil ZPŠ CERTIFIKAT.

TRADICIONALNA KITAJSKA MASAŽA

V soboto in nedeljo,  po predhodnem naročilu (Darinka Brešar, 041 911 115), Karantena, 2. nadstropje. www.darinka-tuina.si