Pedagogi

Foto: 

 • Tina (Martina) Dobaj

 • BALETNA FUZIJA

TINA (MARTINA) DOBAJ , plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, je končala umetniško akademijo P.A.R.T.S. v Bruslju. Po šolanju je bila sprejeta v profesionalno skupino ROSAS priznane belgijske koreografinje Anne Terese de Kearsmaaker. Kmalu zatem je dobila angažma v predstavi The Vile Parody of Address koreografa Williama Forsytha. Ko se je vrnila v Slovenijo, je začela učiti profesionalne treninge v Ljubljani in v gledališču v Mariboru, kasneje pa je obnovila stik z Brusljem in poučevala tudi tam različne treninge in delavnice.
Prav tako je začela poučevati na gimnaziji SVŠGL – smer sodobni ples, kjer učil vse do danes. Na Pedagoški fakulteti sodeluje pri mednarodnem projektu koorporiranja plesne umetnosti v šolski sistem. Sodelovala je tudi pri uvajanju ter pisanju programov na umetniški gimnaziji Ljubljana. Od leta 2014 deluje tudi kot pedagoginja na ptujski gimnaziji, kjer soustvarja program Musicla. S koreografskim prvencem Cesta je dobila dve nagradi Povodnega moža, s predstavo Geiko (2004) pa nagrado Münchenskega festivala. V produkciji Flote je še ustvarila predstavi Ring in Kore wa tada no sen desu (2006 in 2007). Sodelovala je tudi z zborovodjo Karmino Šilec in naredila koreografijo za njen projekt Adiemus (2003) in CS LIGHT (2007).

Z Gregorjem Kamnikarjem je sodelovala pri predstavah Odprto od do in Kapital. Slednja je bila povabljena na Brisbane festival v Avstraliji (2011), kjer je avtorica izvedla delavnice na Queenslandski univerzi ter študente integrirala v predstavo. Aprila 2013 je v New Jerseyu poučevala na plesni šoli MADLOM koreografinje Maje Milenović Workman, kasneje pa plesala v njeni predstavi Namišljena resnica, ki je bila premierno izvedena septembra 2013 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. V New Yorku je 2013 sodelovala v improvizacijskih projektih skupaj z legendama jazz glasbe, z Reaggijem Workmanom in Kenom Vandemarkom v režiji Maje Milenovič Workman. Od februarja 2014 ustvarja performanse pod imenom LaMuG-Zi v plesno-glasbenem tandemu z Andrejem Hrvatinom.
Leta 2006 -2010 je poučevala na P.A.R.T.S – u kot zunanji učitelj ter vodila delavnice in profesionalne sodobno plesne klase v Charleroi v Bruslju, Avstriji, Madžarski. Tina sedaj poučuje svoje klase skupaj s korepetitorjem Andrejem Hrvatinom v Sloveniji in zunaj nje. Leta 2016 je v Minoritski cerkvi izpeljala projekta M – Dotik v produkciji Federacije in Silhueta s finančno pomočjo Občine Maribor in jo tako predstavila na gostovanju v Švici, Zurich v februarju 2017. Leta 2018 je ustvarila skupaj z režiserjem Matjažem Latinom predstavo Motnje procesa ali to se vas ne tiče. V decembru 2018 je koreografirala kratke koreografije za Božični koncert mladih baletnih plesalcev dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor in baletnega ansambla mariborskega gledališča.

Več na: ski.emanat.si/tina-dobaj/

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Miha Fras

 • Maja Kalafatić

 • JOGA, SODOBNI PLES 1, SODOBNI PLES 2 delavnica

MAJA KALAFATIĆ (1984, Celje) je plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge, ki živi in ustvarja med Ljubljano in Beogradom. Leta 2006 je diplomirala na SEAD (Salzburški eksperimentalni akademiji za ples) in leta 2015 magistrirala na Hochschule fiir Musik und Tanz, K6In: HfMT na področju plesne diseminacije.
Trenutno je na doktorandka na FMK (Fakulteta za medije in komunikacije v Beogradu), na področju transdisciplinarne umetnosti in medijev. Njena doktorska disertacija postavija pod vprašaj koncept veščine v sodobni performativni umetnosti.
Njena praksa zdruzuje teoretične in praktične osnove ter vključuje raziskovanje giba, koreografiranje, vodenje delavnic (sodobni ples, somatska praksa, družbena koreografija, aktivizem, joga), ter pisanje o plesu.
Deluje kot samozaposlena v kulturi.

Več na: ski.emanat.si/maja-kalafatic/

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ fotoBUC

 • Alicia Paulina Ocadiz Arriaga

 • CONTEMPORARY DANCE

ALICIA PAULINA OCADIZ ARRIAGA, je leta 2015 magistrirala iz plesne umetnosti in umetnosti giba v okviru raziskave “Srečanja v plesu med Indonezijo in Mehiko” na Katoliški univerzi San Antonio v Murciji v Španiji. Diplomirala je iz sodobnega plesa na državni šoli za klasični in sodobni ples v Mexico Cityju in je certificirana plesalka Rotterdamske prestižne plesne akademije CODARTS v Rotterdamu na Nizozemskem in Pekinške mednarodne umetniške šole v Pekingu na Kitajskem. Nastopala je kot koreografinja, plesalka in cirkuška umetnica na različnih odrih, gledališčih in festivalih v Mehiki, Nizozemski, Franciji, Kostariki, Panami, Španiji, Sloveniji in na Kitajskem. Bila je med drugim članica skupin 2Move Dance Company (Nizozemska), NANA + NA (Panama), Foco al Aire Producciones (Mehika), gibalnega projekta Ashley Meeder (Evropska unija), Cirkusa Kansky (Slovenija). Leta 2009 je prejela nagrado “Mexico City Youth Award”, ki jo je dala na seznam mladih perspektivnih umetnikov prestolnice, leta 2010 pa je prejela nagrado Niewe Maan za ustvarjanje in izvedbo najboljše predstave za galerijo v okviru muzeja Nacht v Rotterdamu, Nizozemska. Maj 2019 je v produkciji Plesnega teatra Ljubljana zelo uspešno predstavila svoj avtorski prvenec ASSEMBLE YOURSELF / SESTAVI SE.

Več na: ptl.si/majmay-2019/2019/4/9/13-14-in-15-5-2000-alicia-paulina-ocadiz-arriaga-assemble-yourself-sestavi-se-premiera

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ fotoBUC

 • Gašper Kunšek

 • FREESTYLE- URBAN DANCE CYPHER

GAŠPER KUNŠEK je samozaposlen v kulturi kot koreograf, plesalec in pedagog. Že pri rosnih letih se je udeleževal veliko festivalov,dogodkov in tekmovanj, kjer je dosegal odlične rezultate. Kmalu se je srečal z muzikalom, plesno predstavo, interdisciplinarnim projektom, komedijo, otroško predstavo, konceptualnimi predstavami, uličnimi nastopi,plesnimi dvoboji in na splošno z različni tehnikami performiranja, umeščenimi v različne prostore dogajanja, kasneje pa tudi s kratkimi filmi in koreografiranjem dramskih iger.

Pri 13 letih se mu je na njegovi poti pridružil Žigan Krajnčan (soustvarjalec, prijatelj in učitelj). Skupaj raziskujeta univerzalne sisteme gibanja, življenja, načine bivanja in delovanja. S krepitvijo veščin performiranja predvsem pa improviziranja, skozi fuzijo življenjsko gibalnih principov kot so:hip hop, house, sodobni ples, freestyle , kontaktna improvizacija,yoga,alkimija, krump, shamanic dance, newstyle, turfing, bboying, smashing, joga, locking, popping, sta razvijala svoj lasten način izražanja. Razvila sta neverbalni pogovor oz. pogovor gibalne telepatije, ki njunemu načinu izražanja da originalni žig.
V letu 2016/2017 sta začela ustvarjati svoj drugi avtorski duet imenovan Alien Express, katerega koncept je da se iz predstave v predstavo spreminja in raste. Z duetom že dve leti redno nastopata v tujini, kjer sta imela več kot 50 gostovanj – Brazilija, Kitajska, Afrika,Španija, Nemčija, Danska, Švedska, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina…Skupaj delujeta že 6 let. V letu 2017 jima je Ministrstvo za kulturo glede na uspehe odobrilo status samostojnega kulturnega delavca.

KRITIKE:
ALIEN EXPRESS:
aerowaves.org/springback/reviews/article/alien-express
5stjerner.wordpress.com/2017/05/02/ja-tak-tag-blusen-af/
www.facebook.com/photo.php?fbid=10211366792038715&set=p.

paradaplesa.si/?Id=360_stopinj&View=novica&novicaID=4485&notr=1
paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=4730&notr=1#.WQmFpJJJlNk.facebook
www.dnevnik.si/1042765430/kultura/oder/intervju-znagrajencema-gibanice-ziganom-kranjcanom-in-gasperjem-kunskomkako-z-gledalci-postati-eno

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Marc Schwarz Photography

 • Alex Tesch

 • POPPING, LOCKING in WORKSHOP URBAN & CONTEMPORARY FUSION

ALEX TESCH na plesni sceni, znan tudi pod imenom Loftex, pleše že od 7. leta in je preučeval urbane sloge po vsem svetu ter tekmoval, zmagal in sodil na mednarodnih tekmovanjih. Diplomiral je na Salzburški eksperimentalni akademiji za ples in diplomiral iz umetnosti na Kraljevem konservatoriju za ples v Antwerpnu. Trenutno ima sedež v Ljubljani, kjer prenaša svoje znanje in izkušnje desetletnega poučevanja plesa.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Boris Zabukovec

 • Urška Centa

 • BOSONOGI FLAMENKO

URŠKA CENTA je plesalka flamenka in odrska ustvarjalka, ki svoje področje delovanja s plesa razširja daleč v druge umetniške vode. Svoje znanje je pridobivala na madridskih akademijah flamenka Amor de Dios in akademiji UFlamenco, v okviru Akademije za ples v Ljubljani pa končuje študij sodobnega plesa in koreografije. Od vrnitve v Slovenijo v Ljubljani vodi cikel ‘Noches de tablao’, s katerim predstavlja in medsebojno povezuje priznane domače in tuje glasbenike in plesalce ter tako ustvarja platformo za razvoj novih projektov, ki črpajo iz tradicije flamenka in jo združujejo z različnimi svetovnimi glasbenimi kulturami in drugimi modernimi umetniškimi smernicami. Kot plesalka nastopa na pomembnih odrih in festivalih doma in v tujini, med drugim je z glasbenim projektom ‘MTF feat. Sub-Lime’ nastopila na otvoritvi 59. Jazz festivala Ljubljana, s projektom sufijske glasbe in flamenka ‘Nairuz’ na otvoritvi programa Grlom u jagode Jazz festivala Sarajevo, kot solistka na državni proslavi ob dnevu državnosti leta 2019, na odru ljubljanskega centra urbane kulture Kina Šiška pa je med leti 2013 in 2018 uprizorila štiri premiere. Ustvarja raznovrstne projekte (‘Lorca, ti in jaz’, ‘Sentido’, ‘Deblas/Boginje’, ‘Sacai’, ‘Eno balado, prosim!’, ‘MTF’, ‘Nairuz’ itd.), pri katerih sodeluje z izpostavljenimi slovenskimi in tujimi umetniki. Kot pedagoginja in koreografinja deluje v Plesno kulturnem društvu CoraViento in sodeluje z drugimi plesnimi društvi in ustanovami v tujini.

Video:
www.youtube.com/watch?v=sWZMVsFLgPw

www.youtube.com/watch?v=EHXprnYIpvE

Več o delavnici.

Foto:

 • Katja Čuk

 • SALSA FUSION SOLO

KATJA ČUK
Življenje mi je dalo možnost in priložnost, da se razvijam in utrdim na več področjih: tako na plesno umetniškem kot tudi na pedagoškem. Plesala in plesno izobraževala sem se od 7. leta naprej na različni plesnih tečajih, seminarjih ter zimskih in poletnih plesnih šolah, doštudirala sem pedagogiko in sociologijo na Univerzi v Mariboru, dokončala izobraževanje za Učitelje kreativnega gibanja in plesa pri JSKD in se v Kolumbiji izobrazila kot plesalka in plesna učiteljica salse in drugih latinskih ritmov ter delala na mnogih zanimivih plesnih, teatralnih in umetniških ter pedagoških projektih: med drugim sem bila del dveh »Salsodromo« parad v Caliju (salsa povork na ulicah Calija, ki je tretje največje mesto v Kolumbiji in velja za svetovno prestolnico salse), plesala na številnih manjših in večjih nastopih tako v Kolumbiji kot v Grčiji in Sloveniji.
Poučujem salso in vse njene žanre, kot druge plesne ritme in stile. Izvajam rekreativne plesne in gibalne delavnice, privatne plesne ure, nastope, animacije in nudim koreografsko delo.
PLES je moj element – pomeni, da je prostor/dejavnost kjer se jaz počutim jaz in kjer sem doma.
Mnoga leta sem se udeleževala in izobraževala na delavnicah Zimske in tudi poletne plesne šole, ki jo organizira JSKD. Danes sem počaščena, da sem povabljena in sodelujem kot plesna pedagoginja.

Več na:
www.katyadanceeducation.com

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ MVK

 • Saša Lončar

 • PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE 5-7 LET in DELAVNICA ZA MENTORJE: DVA LETEČA IN EN BOS – »PRAVLJICA«

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indonezija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar in na 9. slovenskem bienalu Gibanica 2019 nagrado Ksenije Hribar.

Več na:
www.qulenium.org

Več o delavnici.