Pedagogi

  • Tina (Martina) Dobaj

  • SODOBNI BALET I in II

TINA (MARTINA) DOBAJ , plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, je končala umetniško akademijo P.A.R.T.S. v Bruslju. Po šolanju je bila sprejeta v profesionalno skupino ROSAS priznane belgijske koreografinje Anne Terese de Kearsmaaker. Kmalu zatem je dobila angažma v predstavi The Vile Parody of Address koreografa Williama Forsytha. Ko se je vrnila v Slovenijo, je začela učiti profesionalne treninge v Ljubljani in v gledališču v Mariboru, kasneje pa je obnovila stik z Brusljem in poučevala tudi tam različne treninge in delavnice. Prav tako je začela poučevati na gimnaziji SVŠGL – smer sodobni ples, kjer učil vse do danes. Na Pedagoški fakulteti sodeluje pri mednarodnem projektu koorporiranja plesne umetnosti v šolski sistem. Sodelovala je tudi pri uvajanju ter pisanju programov na umetniški gimnaziji Ljubljana. Od leta 2014 deluje tudi kot pedagoginja na ptujski gimnaziji, kjer soustvarja program Musicla. S koreografskim prvencem Cesta je dobila dve nagradi Povodnega moža, s predstavo Geiko (2004) pa nagrado Münchenskega festivala. V produkciji Flote je še ustvarila predstavi Ring in Kore wa tada no sen desu (2006 in 2007). Sodelovala je tudi z zborovodjo Karmino Šilec in naredila koreografijo za njen projekt Adiemus (2003) in CS LIGHT (2007).

Z Gregorjem Kamnikarjem je sodelovala pri predstavah Odprto od do in Kapital. Slednja je bila povabljena na Brisbane festival v Avstraliji (2011), kjer je avtorica izvedla delavnice na Queenslandski univerzi ter študente integrirala v predstavo. Aprila 2013 je v New Jerseyu poučevala na plesni šoli MADLOM koreografinje Maje Milenović Workman, kasneje pa plesala v njeni predstavi Namišljena resnica, ki je bila premierno izvedena septembra 2013 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. V New Yorku je 2013 sodelovala v improvizacijskih projektih skupaj z legendama jazz glasbe, z Reaggijem Workmanom in Kenom Vandemarkom v režiji Maje Milenovič Workman. Od februarja 2014 ustvarja performanse pod imenom LaMuG-Zi v plesno-glasbenem tandemu z Andrejem Hrvatinom. . Leta 2006 -2010 je poučevala na P.A.R.T.S – u kot zunanji učitelj ter vodila delavnice in profesionalne sodobno plesne klase v Charleroi v Bruslju, Avstriji, Madžarski. Tina sedaj poučuje svoje klase skupaj s korepetitorjem Andrejem Hrvatinom v Sloveniji in zunaj nje. Leta 2016 je v Minoritski cerkvi izpeljala projekta M – Dotik v produkciji Federacije in Silhueta s finančno pomočjo Občine Maribor in jo tako predstavila na gostovanju v Švici, Zurich v februarju 2017. Leta 2018 je ustvarila skupaj z režiserjem Matjažem Latinom predstavo Motnje procesa ali to se vas ne tiče. V decembru 2018 je koreografirala kratke koreografije za Božični koncert mladih baletnih plesalcev dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor in baletnega ansambla mariborskega gledališča. Leta 2019 je uspešno izvedla premiero plesne predstave Bardo – prostori praznine, s plesalko Evin Hadžialjević in glasbenico Damaris Potočnik.

Več na: ski.emanat.si/tina-dobaj/
Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Miha Fras

  • Maja Kalafatić

  • JOGA, SODOBNI PLES II

MAJA KALAFATIĆ (1984, Celje) je plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge, ki živi in ustvarja med Ljubljano in Beogradom. Leta 2006 je diplomirala na SEAD (Salzburški eksperimentalni akademiji za ples) in leta 2015 magistrirala na Hochschule fiir Musik und Tanz, KöIn: HfMT na področju plesne diseminacije.

Trenutno je doktorandka na FMK (Fakulteta za medije in komunikacije v Beogradu), na področju transdisciplinarne umetnosti in medijev. Njena doktorska disertacija postavlja pod vprašaj koncept veščine v sodobni performativni umetnosti.
Njena praksa združuje teoretične in praktične osnove ter vključuje raziskovanje giba, koreografiranje, vodenje delavnic (sodobni ples, somatska praksa, družbena koreografija, aktivizem, joga), ter pisanje o plesu.

Deluje kot samozaposlena v kulturi.

Več na: ski.emanat.si/maja-kalafatic/
Več o delavnici.

  • Urša Rupnik

  • FOLLOW THE FLOW I & II

URŠA RUPNIK  je univ. dipl. kulturologinja (Fakulteta za družbene vede, UL) ter dipl. plesalka in koreografinja (Akademija za ples, Ljubljana). Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi (Jasna Knez, Maša Kagao Knez, Eča Dvornik, Matjaž Farič, Gregor Luštek, Rosana Hribar, Snježana Premuš), režiserji (Niko Goršič, Matjaž Mrak, Ana Kržišnik Blažica) in drugimi umetniki (Lado Jakša, Tone Stojko, Jerenj Kustrle, Katjuša Kovačič, Nikola Orešković). Ustvarja avtorske plesne projekte (Morska deklica, Izgubljena, Rada bi nekaj rekla) deluje v tandemu z Lizo Šimenc (Meduza), v plesnem kolektivu Frankies (In Vitro, Utvare/Prevare, Domus Fabula) ter kot umetniški vodja Studia za svobodni ples in Ursus Dancers kolektiva (Prehajanja, Ob sončnem zahodu /…/, Druga prihodnost).

Več kot desetletje je asistentka koreografije in delavnic eminentnega svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (med drugim vsakoletno na Vienna International Dance Festivalu ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company, s sedežem v Pragi. Izhajajoč iz njegove metode Shifting Roots – Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje ter gostuje na različnih institucijah tako v Sloveniji kot v tujini.
Kot koreografinja in pedagoginja sodeluje s Pedagoško fakulteto UL, Višjo baletno šolo KGBL, Akademijo za ples AMEU, Belgrade Dance Institutom. Je prejemnica Listine Mete Vidmar (2012), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti ter prejemnica Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa.

Več na: http://ski.emanat.si/ursa-rupnik/
Več o delavnici.

  • Katja Čuk

  • SALSA FUSION SOLO I/II & II/III

KATJA ČUK
Življenje mi je dalo možnost in priložnost, da se razvijam in utrdim na več področjih: tako na plesno umetniškem kot tudi na pedagoškem. Plesala in plesno izobraževala sem se od 7. leta naprej na različni plesnih tečajih, seminarjih ter zimskih in poletnih plesnih šolah, doštudirala sem pedagogiko in sociologijo na Univerzi v Mariboru, dokončala izobraževanje za Učitelje kreativnega gibanja in plesa pri JSKD in se v Kolumbiji izobrazila kot plesalka in plesna učiteljica salse in drugih latinskih ritmov ter delala na mnogih zanimivih plesnih, teatralnih in umetniških ter pedagoških projektih: med drugim sem bila del dveh »Salsodromo« parad v Caliju (salsa povork na ulicah Calija, ki je tretje največje mesto v Kolumbiji in velja za svetovno prestolnico salse), plesala na številnih manjših in večjih nastopih tako v Kolumbiji kot v Grčiji in Sloveniji.
Poučujem salso in vse njene žanre, kot druge plesne ritme in stile. Izvajam rekreativne plesne in gibalne delavnice, privatne plesne ure, nastope, animacije in nudim koreografsko delo.
PLES je moj element – pomeni, da je prostor/dejavnost kjer se jaz počutim jaz in kjer sem doma.
Mnoga leta sem se udeleževala in izobraževala na delavnicah Zimske in tudi poletne plesne šole, ki jo organizira JSKD. Danes sem počaščena, da sem povabljena in sodelujem kot plesna pedagoginja.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ MVK

  • Saša Lončar

  • PLESNA DELAVNICA ZA MENTORJE: DVA LETEČA IN EN BOS – »POTovanje«

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indonezija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar in na 9. slovenskem bienalu Gibanica 2019 nagrado Ksenije Hribar.

Več na:
www.qulenium.org
Več o delavnici.