Pedagogi

 • Tina (Martina) Dobaj

 • SODOBNI BALET I in II

TINA (MARTINA) DOBAJ , plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, je končala umetniško akademijo P.A.R.T.S. v Bruslju. Po šolanju je bila sprejeta v profesionalno skupino ROSAS priznane belgijske koreografinje Anne Terese de Kearsmaaker. Kmalu zatem je dobila angažma v predstavi The Vile Parody of Address koreografa Williama Forsytha. Ko se je vrnila v Slovenijo, je začela učiti profesionalne treninge v Ljubljani in v gledališču v Mariboru, kasneje pa je obnovila stik z Brusljem in poučevala tudi tam različne treninge in delavnice. Prav tako je začela poučevati na gimnaziji SVŠGL – smer sodobni ples, kjer učil vse do danes. Na Pedagoški fakulteti sodeluje pri mednarodnem projektu koorporiranja plesne umetnosti v šolski sistem. Sodelovala je tudi pri uvajanju ter pisanju programov na umetniški gimnaziji Ljubljana. Od leta 2014 deluje tudi kot pedagoginja na ptujski gimnaziji, kjer soustvarja program Musicla. S koreografskim prvencem Cesta je dobila dve nagradi Povodnega moža, s predstavo Geiko (2004) pa nagrado Münchenskega festivala. V produkciji Flote je še ustvarila predstavi Ring in Kore wa tada no sen desu (2006 in 2007). Sodelovala je tudi z zborovodjo Karmino Šilec in naredila koreografijo za njen projekt Adiemus (2003) in CS LIGHT (2007).

Z Gregorjem Kamnikarjem je sodelovala pri predstavah Odprto od do in Kapital. Slednja je bila povabljena na Brisbane festival v Avstraliji (2011), kjer je avtorica izvedla delavnice na Queenslandski univerzi ter študente integrirala v predstavo. Aprila 2013 je v New Jerseyu poučevala na plesni šoli MADLOM koreografinje Maje Milenović Workman, kasneje pa plesala v njeni predstavi Namišljena resnica, ki je bila premierno izvedena septembra 2013 v Stari mestni elektrarni v Ljubljani. V New Yorku je 2013 sodelovala v improvizacijskih projektih skupaj z legendama jazz glasbe, z Reaggijem Workmanom in Kenom Vandemarkom v režiji Maje Milenovič Workman. Od februarja 2014 ustvarja performanse pod imenom LaMuG-Zi v plesno-glasbenem tandemu z Andrejem Hrvatinom. . Leta 2006 -2010 je poučevala na P.A.R.T.S – u kot zunanji učitelj ter vodila delavnice in profesionalne sodobno plesne klase v Charleroi v Bruslju, Avstriji, Madžarski. Tina sedaj poučuje svoje klase skupaj s korepetitorjem Andrejem Hrvatinom v Sloveniji in zunaj nje. Leta 2016 je v Minoritski cerkvi izpeljala projekta M – Dotik v produkciji Federacije in Silhueta s finančno pomočjo Občine Maribor in jo tako predstavila na gostovanju v Švici, Zurich v februarju 2017. Leta 2018 je ustvarila skupaj z režiserjem Matjažem Latinom predstavo Motnje procesa ali to se vas ne tiče. V decembru 2018 je koreografirala kratke koreografije za Božični koncert mladih baletnih plesalcev dijakov Konservatorija za glasbo in balet Maribor in baletnega ansambla mariborskega gledališča. Leta 2019 je uspešno izvedla premiero plesne predstave Bardo – prostori praznine, s plesalko Evin Hadžialjević in glasbenico Damaris Potočnik.

Več na: ski.emanat.si/tina-dobaj/
Več o delavnici.

 • Neža Polh

 • IYENGAR JOGA

NEŽA POLH je mednarodno certificirana učiteljica Iyengar joge in Tao Face joge.

Človeško naravo, dušo in telo, raziskujem že od malih nog. Ljubim življenje, smisel katerega je, po mojem mnenju, vračanje k samemu sebi. Na tej poti odkrivanja, nam je lahko v veliko pomoč prav joga. Svoje raziskovanje telesa in telesnega giba sem pričela odkrivati s plesom v glasbeni in baletni šoli, ga nadaljevala s sodobnim plesom in jogo ter mnogimi potovanji širom sveta.

Name je močno vplivala moja babica, priznana pediatrinja, Eva Lovše, ki je imela močno sočutje do ljudi, predvsem otrok. Številne izkušnje z alternativno medicino in samozdravljenjem sem imela priložnost pridobiti med študijem arhitekture na Dunaju.

Opravila sem dolgo vrsto domačih in mednarodnih delavnic samozdravljenja in duhovne moči po Evropi in v Indiji (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, BKS Iyengar v Pune in v BKS Iyengar Yoga Center and Trust Bellur), ki so jih vodili potomci BKS Iyengarja in drugi svetovno priznani učitelji Iyengar joge.

Leta 2018 sem pričela s Savinino šolo, leta 2020 pa sem zaključila izobraževanje in pridobila mednarodni certifikat za poučevanje Tao Face Joge in Tao Woman Lifting.

Z vadbo Iyengar joge, s katero se intenzivno ukvarjam zadnjih 10 let, sem kvaliteto svojega življenja dvignila na višji nivo.

Več o delavnici.

 • Beno Novak

 • ZERO SPACE

BENO NOVAK je profesionalni sodobni plesalec ter soustanovitelj KUD Qulenium Ljubljana. Leta 2016 je diplomiral na Salzburški eksperimentalni akademiji za ples (SEAD) iz sodobnega plesa in performansa. Zaradi svoje uspešnosti je bil kasneje povabljen na nadgradnjo svojega znanja na oddelku Tisch Dance (New York University) ter plesni akademiji The Place (London).

Od leta 2017 naprej redno pleše znotraj večjih kompanij po celem svetu kot so: Gary Clarke Company, Jason Mabana Dance, James Wilton Dance Company, itd. Poleg plesa aktivno sodeluje pri organizaciji in izvedbi festivala Kalejdoskop Kranj in Ljubljana ter sodobno-plesnega festivala Summer Intensive Portugal. Zraven delovanja znotraj internacionalnih plesnih kompanij, že vrsto let deluje tudi kot ustvarjalec, večinoma znotraj svojega društva Qulenium.

Več o delavnici.

 • Urša Rupnik

 • FOLLOW THE FLOW I in II

URŠA RUPNIK  je univ. dipl. kulturologinja (Fakulteta za družbene vede, UL) ter dipl. plesalka in koreografinja (Akademija za ples, Ljubljana). Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi (Jasna Knez, Maša Kagao Knez, Eča Dvornik, Matjaž Farič, Gregor Luštek, Rosana Hribar, Snježana Premuš), režiserji (Niko Goršič, Matjaž Mrak, Ana Kržišnik Blažica) in drugimi umetniki (Lado Jakša, Tone Stojko, Jerenj Kustrle, Katjuša Kovačič, Nikola Orešković). Ustvarja avtorske plesne projekte (Morska deklica, Izgubljena, Rada bi nekaj rekla) deluje v tandemu z Lizo Šimenc (Meduza), v plesnem kolektivu Frankies (In Vitro, Utvare/Prevare, Domus Fabula) ter kot umetniški vodja Studia za svobodni ples in Ursus Dancers kolektiva (Prehajanja, Ob sončnem zahodu /…/, Druga prihodnost).

Več kot desetletje je asistentka koreografije in delavnic eminentnega svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (med drugim vsakoletno na Vienna International Dance Festivalu ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company, s sedežem v Pragi. Izhajajoč iz njegove metode Shifting Roots – Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje ter gostuje na različnih institucijah tako v Sloveniji kot v tujini.
Kot koreografinja in pedagoginja sodeluje s Pedagoško fakulteto UL, Višjo baletno šolo KGBL, Akademijo za ples AMEU, Belgrade Dance Institutom. Je prejemnica Listine Mete Vidmar (2012), ki jo podeljuje Javni sklad RS za dosežke na področju sodobne plesne umetnosti ter prejemnica Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2019) za izjemen prispevek na področju sodobnega plesa.

Več na: http://ski.emanat.si/ursa-rupnik/
Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Roser Lopez Espinosa

 • Anamaria Klajnšček

 • TRENING SODOBNEGA PLESA II in DELAVNICA KONTAKT IN PARTNERING

ANAMARIA KLAJNŠČEK (1996) je slovenska performerka in koreografinja, ki trenutno deluje predvsem v Španiji in Sloveniji. V letu 2021 je prejemnica nagrade Ksenje Hribar za najperspektivnejšo plesalko leta.

Leta 2014 je po zaključenem šolanju na SVŠGL-ju v Ljubljani nadaljevala s študijem na Nizozemskem na amsterdamski Akademiji za teater in ples. Po treh letih študija, je v sezoni 2017/2018 delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala s koreografi kot so Sharon Eyal, Guy Nader & Maria Campos, Guy Weisman & Roni Haver.

Zadnja leta dela kot freelancerka v različnih plesnih projektih, predvsem na španski plesni sceni. Trenutno nastopa kot plesalka v predstavah koreografov Roser Lopez Espinosa, Pere Faura, Guyja Naderja in Marije Campos ter z lastno kreacijo COSSOC. Slednji je kolaborativen duet s katalonskim plesalcem Magijem Serro, s katerim nastopata po mnogih mednarodnih festivalih.

Več o delavnici.

 • Katja Čuk

 • BAILEMOS! FUSION SOLO SALSA (open)

KATJA ČUK je plesalka in plesna pedagoginja.

Katjin moto je: El baile une gente y culturas, kar v prevodu pomeni, da ples povezuje ljudi in kulture. Življenjska in plesna pot sta jo iz Maribora peljala po svetu, prav vse do Kolumbije, kjer se je za kar 5 let ustalila in zavzeto študirala salso in druge latino žanre. S plesno šolo EMD je bila del Salsodroma (največjega salsa showa na svetu), Ferie de Cali ter drugih nastopov in prireditev.

Po delu v plesnem showu na otoku Kos, se je leta 2019 vrnila nazaj v Slovenijo, kjer ustvarja, pleše in poučuje. Še vedno se redno izobražuje in deluje pod mentorstvom svetovnih prvakov kot so Esteffany Moreno in Guasa y Evelyn. Verjame v izrazno in terapevtsko moč plesa in rada dela z vsemi, od malčkov do profesionalnih plesalcev.

Več na: katyadanceeducation.com
Več o delavnici.

Foto: Ⓒ MVK

 • Saša Lončar

 • PLESNA DELAVNICA ZA MENTORJE: DVA LETEČA IN EN BOS – »OTROŠKA PLESNA USTVARJALNOST«

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu.

Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indonezija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar in na 9. slovenskem bienalu Gibanica 2019 nagrado Ksenije Hribar.

Več na:www.qulenium.org
Več o delavnici.