Pedagogi

Foto: Ⓒ Saša Huzjak

 • Neus Barcons Roca & Matevž Dobaj

 • ZASUK SODOBNEGA PLESA & NENEHNO PADANJE PLESA

NEUS BARCONS ROCA je plesalka, koreografinja in pedagoginja iz Španije. Po diplomi na Institut del Teatre (Barcelona) je odšla v New York, da bi pridobila novo znanje v različnih plesnih stilih. Neus je kasneje diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance) in bila gost v plesni skupini Bodhi Project. Trenutno dela z Britta Lieberneknecht company in Karen Bößer (DE). Med drugimi je sodelovala tudi z Isabello Soupart, Nigelom Charnokom, Nazanin Fakoor in Olgo Álvarez. Aktivna je v raziskavah improvizacije in performativnosti v Bruslju, je del organizacije Artist Commons in je bila članica raziskovalnega programa Ultima vez. Koreografsko sodeluje z Matevžem Dobajem in poučuje v Belgiji, Španiji in Sloveniji.

MATEVŽ DOBAJ jje slovenski plesalec in koreograf. Po zaključku študija na Medicinski univerzi v Mariboru se je šolal na Salzburški plesni akademiji (SEAD). Matevž nadaljuje svoje izobraževanje v različnih mestih v Evropi – v tem trenutku ga še posebej zanimajo somatske prakse in body-work. Skozi učenje in delo tako izpopolnjuje svoj koreografski /plesni jezik. Sodeloval je s številnimi koreografi in skupinami. Med drugimi: Les gens d’uterpan, Francesco Scavetta, Bud Blumenthal / Hybrid,Dieter Difurne, Iñaki Azpillaga… Z Neus Barcons Roca že več let ustvarja nove plese in poučuje v Belgiji, Španiji in Sloveniji.

More: www.matevz-neus.com https://vimeo.com/170652322
Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Arhiv Milan
 • Milan Kozánek

MILAN KOZÁNEK (SK) holds a master’s degree from the University of Performing Arts in Bratislava. Since graduating he has worked as an independent choreographer and teacher. Milan has developed his own system of teaching over more than twenty years of researching and teaching at institutions such as Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD), Tanz Quartier Wien, Konservatorium Wien University /AT, Northern School of Contemporary Dance at Leeds /UK, TIP – School for Dance and at many other dance institutions. In 1996, he founded the Dance Company Artyci together with Zuna Vesan Kozánková. They have created 14 dance pieces, which were presented in Slovakia and abroad. (Germany, Austria, Poland, Czech Republic, Hungary, Canada, Thailand, China…). From 2010 he has developed intensive artistic collaboration and exchange with creators and theater performers focused on the connection between physical theater, movement, dance, text and voice. He has been part of many theater research projects with theater artists from companies and institutions like Studio Matejka/PL, Teatr Piesn Kozla/PL, Res Ratio Network/GR, Honey and Dust/SK. Alongside his work in dance, Milan continues to develop his skills and artistic qualities through the study of Chinese and Japanese calligraphy, intuitive archery and through taking part in workshops with Sam Chin, master and co-founder of a new martial art form I Liq Chuan.

S skupino, ki je tudi pomemben ambasador slovenske umetnosti v tujini, se je udeležil številnih in odmevnih gostovanj. Hkrati je pomembno prispeval h kvaliteti in inovativnosti gledaliških predstav, v kateri je sodeloval kot svetovalec za gib in koreograf.

More: https://www.youtube.com/watch?v=NrLqHsWE-qc
https://www.youtube.com/watch?v=3CqJHMlSOXg https://www.youtube.com/watch?v=7e9lwzEAioo Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Arhiv Alicia
 • Alicia Paulina Ocadiz Arriaga

 • CONTEMPORARY DANCE

ALICIA PAULINA OCADIZ ARRIAGA, MA, received her master’s degree in Dance and Motion Arts in 2015. Her topic was researching the meeting points between Indonesia and Mexico at the San Antonio Catholic University of Murcia in Murcia, Spain. She graduated in Contemporary Dance from the National School of Classical and Contemporary Dance of Mexico and is a certified dancer at the prestigious Rotterdam Dance Academy, CODARTS, in Rotterdam, Holland, and the Beijing International Arts School in Beijing, China. She has performed as a choreographer, dancer and circus artist in various stages, theatres and festivals in countries such as Mexico, Holland, France, Costa Rica, Panama, Spain, Slovenia and China. She has been a member of the 2Move Dance Company (Holland), NANA + NA (Panama), Foco al Aire Producciones (Mexico), Ashley Meeder Movement Project (USA), Circus Kansky (Slovenia) and other independent collectives. In 2009 she won the “Mexico City Youth Award”, which put her on the list of young talents of the city government, and in 2010 she won the Niewe Maan award for creating and executing the best show for Gallery within the Framework of the Museum Nacht, in Rotterdam, Holland. Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Drago Videmsekk
 • Urša Rupnik

 • FOLLOW THE FLOW I & II

URŠA RUPNIK je univ. dipl. kulturologinja in dipl. plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi in drugimi umetniki; v okviru društva Studio za svobodni ples ustvarja avtorske solistične in skupinske plesne projekte; deluje v plesnem kolektivu Benko-Jamnikar-Križič-Rupnik ter v tandemu z Lizo Šimenc.

Že skoraj desetletje je asistentka koreografije in delavnic svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (mdr. Vienna International Dance Festival ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje, tako v Sloveniji kot v tujini.

Je habilitirana asistentka za plesno izražanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in habilitirana višješolska predavateljica za sodobne plesne tehnike na Višji baletni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kot pedagoginja za sodobne plesne tehnike sodeluje tudi z Akademijo za ples v Ljubljani. Urša je prejemnica listine Mete Vidmar, njene plesalke pa prejemnice najvišjih odličij na državnem in mednarodnem tekmovanju Opus 1 – plesna miniatura.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Martin Vogric Bezman
 • Katjuša Kovačič & Nikola Orešković

 • ENTER THE SPIRAL: acrobatic flow in PERPENDICULARITY: the art of hand balancing

KATJUŠA KOVAČIČ, pedagoginja, profesorica capoeire, plesalka, ulična umetnica, akrobatka in performerka

Svobodna umetnica, ki sodeluje z umetniki iz različnih disciplin in svoje znanje in izkušnje spaja v edinstven telesni izraz, ki ga učencem predaja v sklopu programa fluid balance. Z gibom se ukvarja od svojega petega leta, na začetku preko izraznega plesa in improvizacijskega gledališča, kasneje preko sodobnega plesa in fizičnega gledališča. Od 2004 se ukvarja z uličnim gledališčem in cirkusom; med drugim je končala enoletno intenzivno šolanje na Mednarodni umetniški šoli na Kitajskem ter diplomirala na Šugla (šola uličnega gledališča). Od 2006 se aktivno ukvarja s capoeiro;  leta 2013 je postala prva inštruktorica v Sloveniji. Redno poučuje klase in delavnice: fluid balance, ulično gledališče (gib v prostoru) in capoeiro (odrasli, otroci in osebe z invalidnostjo). Sodeluje z naslednjimi posamezniki in društvi: Branko Potočan, Alicia Ocadiz, Nikola Orešković, Manca Uršič, gledališče Ana Monro, ŠKD Capoeira Tradiçao Baiana, Sezam, Mesto žensk, Amazonas. Katjuša je performerka in koreografinja v samostojnih ter skupinskih produkcijah in redno sodeluje na mednarodnih festivalih in drugih dogodkih

NIKOLA OREŠKOVIĆ, pedagog, profesor capoeire, plesalec, akrobat, kaskader in performer

Nikola ima dolgoletne izkušnje kot učitelj, inštruktor in performer. Sodeluje z umetniki iz različnih žanrov. 14 let je treniral taekwondo (stopnja mojstra 3. dan), je soustanovitelj in član prvega hrvaškega Martial Arts Tricks demo team-a “X-OUT”. Poleg tega se aktivno ukvarja z jogo, handbalancingom, cirkusom/akrobatiko, capoeiro, gimnastiko in sodobnim plesom (sodeluje s Snježano Abramović Milković, Ivo Nerina Sibila, Žakom Valento …). Znanja in izkušnje iz različnih veščin spaja v samosvoj sistem treninga in delavnic v sklopu programa fluid balance. Od leta 2002 kot prvi hrvaški inštruktor aktivno poučuje capoeiro (odrasle in otroke) v hrvaškem društvu Amazonas, kjer organizira tudi klase fluid balance. Od leta 2009 se aktivno ukvarja s kaskaderstvom. Je zunanji sodelavec na oddelku za akrobatiko Fakultete za kineziologijo v Zagrebu ter član IMRC-a (Integrated Movement Research Collective), UPUH-a (Združenje hrvaških plesnih umetnikov) in HDFD-a (Združenje hrvaških filmskih umetnikov). Ustvarja avtorske predstave z različnimi umetniki (Katjuša Kovačič, Iva Nerina sibila, Urša Rupnik, Liza Šimenc, Tena Kostanjšek,…).

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Tone Stojko
 • Maša Kagao Knez

 • AFROSODOBNI PLES

MAŠA KAGAO KNEZ (1978) je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Leta 2009 je s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom soustanovila kulturno umetniško društvo Baobab, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda Studio25 in vodja Plesnega studia XXV, obenem pa (so)ustvarja plesne predstave. Zadnja v nizu številnih predstav je nastala v letu 2017, Koncert za Mam. Leta 2016 sta z glasbenikom Muratom ustvarila duet LakeLess in osvojila 3. nagrado na XX. Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu. Mašino pedagoško in koreografsko delo temelji na raziskovanju gibalnega materiala, v katerem se različne plesne tehnike ter gibalni motivi afriške plesne tradicije prepletajo, dopolnjujejo in preoblikujejo v avtorski plesni izraz. Leta 2013 je kot plesalka prejela nagrado Ksenije Hribar. Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Arhiv Igor
 • Igor Sviderski

 • PLESOGIB (+/- 40)

IGOR SVIDERSKI, plesalec, koreograf, plesni pedagog in magister umetnosti giba, je s svojim ustvarjalnim in pedagoškim delom na področju sodobnega plesa in uprizoritvenih umetnosti prisoten vse od leta 1989. Kot plesalec in koreograf je sodeloval in sodeluje s številnimi domačimi in tujimi plesnimi in gledališkimi ustvarjalci na področju plesa, gledališča in performansa. Kot plesni pedagog soustvarja izobraževalni in umetniški program sodobnega plesa z različnimi plesnimi centri doma in v tujini. Poučuje predmet gibalna delavnica na Gimnaziji Nova Gorica, v okviru Umetniške gimnazije gledališke in filmske smeri ter vodi in poučuje plesne ure sodobnih plesnih tehnik v Plesnem studiu Intakt in plesno ustvarjanje na Akademiji za ples in Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, v obliki plesnih delavnic in seminarjev. Je prejemnik štipendije »Dance Web«, nagrad »Zlata ptica« in »Plaketa Mete Vidmar« za dosežke in prispevek k razvoju in uveljavljanju slovenske plesne kulture. Trenutno, poleg plesnega, koreografskega in pedagoškega dela opravlja delo državnega selektorja za področje plesa. Svoje mentorsko in pedagoško delo že vrsto let dopolnjuje z vlogo svetovalca za gib na področju uprizoritvenih umetnosti, s fokusom na sodobno-plesnih, plesno-gledaliških in performativnih uprizoritvah. Več o delavnici.

Foto: Ⓒ MVK
 • Saša Lončar

 • PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE (od 5 do 7 let) in DELAVNICA ZA MENTORJE

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar. Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Madster
 • Snježana Premuš

 • UTELEŠENA ANATOMIJA IN JOGA

SNJEŽANA PREMUŠ (1973) je po začetkih v Plesni Izbi Maribor leta 1998 magistrirala na London Contemporary Dance School iz sodobnega plesa in koreografije. Leta 2012 je v Berlinu zaključila študij utelešene anatomije in joge, s principi body mind centering. Kot plesalka je sodelovala z mnogimi znanimi umetniki v koreografskih raziskavah, improvizacijskih festivalih in projektih: M.Tompkins, D.Zambrano, J.Hamilton, L.Nelson, I.Kovač, E.Claid, V.Globokar, Ivana Jozić, Elena Alonso, Mateja Bučar. Med najodmevnejše avtorske predstave sodi Ozvočeno telo z berlinskim glasbenikom Ignazom Schickom ter serija predstav Zgodbe o telesu. Od 2009 sodeluje v kolektivu Federacija in je z A.Podrzavnik in G.Kamnikarjem soustanoviteljica zavoda Federacija ter od leta 2012 njegova direktorica. V letih 2009 – 2014 se je posvečala kolektivnim projektom, pedagoškemu delu ter avtorskemu projektu Fizične manifestacije, za katerega je v letu 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar za koreografsko delo. Več o delavnici.