Pedagogi

Foto: Ⓒ Saša Huzjak

 • Simon Wehrli

 • SODOBNI PLES - FLYING LOW

Simon Wehrli je diplomiral na Scuola Teatro Dimitri v Švici in magistriral iz sodobnega plesa na Trinity Laban v Veliki Britaniji. Kot plesalec, igralec in glasbenik sodeluje v različnih projektih v Evropi in Ameriki. Poleg mnogih je delal z Judith Sanchez Ruíz v New Yorku, Lizzi Kew-Ross v Londonu in Davidom Zabranom v Bruslju. Že več let je del švicarskega gibalnega gledališča Collettivo Spettatori in od leta 2010 član kolektiva 50collective. Istega leta je bil povabljen v projekt priznanega koreografa, pedagoga in plesalca Davida Zambrana “50 Days of Flying Low and Passing Through Costa Rica”. Od 2009 na mednarodni ravni poučuje plesno tehniko in improvizacijo ter razvija lastna umetniška dela.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Vertigo Global
 • Marija Slavec

 • GAGA PEOPLE in REPERTOARNA DELAVNICA VERTIGO

MARIJA SLAVEC je začela plesati v Plesnem Klubu Elite Koper pod mentorstvom Siniše Bukinca in Kristine De Ventus, nato pa nadaljevala v Ljubljani z modernim plesom pod mentorstvom Kjare Starič Wurst.

Po uspešno opravljeni avdiciji je bila dve leti del programa D.A.N.C.E. (European Interdisciplinary Professional Program) pod umetniškim vodstvom Frédérica Flamanda, Williama Forsythea, Wayna McGregorja in Angelina Preljocaja, kjer je plesala v predstavah teh koreografov in bila del kreativnega procesa novih predstav. Leta 2009 je bila del Švedskega Riksterna v sodelovanju z Batsheva Dance Company, kjer je nastopala v predstavi Kamuyot, koreografa Ohada Naharina. Istega leta se je pridružila ansamblu Batsheva, kjer je poleg Ohada delala tudi s Sharon Eyal in bila soustvarjalka številnih plesnih miniatur v sodelovanju s plesalci Batsheva Dance Company. Leta 2012 se je pridružila Vertigo Dance Company, kjer je poleg ustvarjanja z umetniško vodjo te skupine, Noa Wertheim, delala tudi s Sharonom Fridmanom in pionirko postmodernega plesa, Anno Halprin.

V zadnjih sedmih letih je nastopala na Švedskem, v Izraelu, Ameriki, Italiji, Franciji, Nemčiji, Kolumbiji, Panami, Avstraliji, na Kitajskem, v Rusiji, Gruziji, Monaku, na Hrvaškem in v Angliji.

Marija od leta 2010 poučuje Gaga (gibalni jezik) tako plesalce kot neplesalce.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Drago Videmsek
 • Jernej Bizjak

 • MODERN in MODERN KREATIVNA DELAVNICA

JERNEJ BIZJAK (1987) se je po letih intenzivnega plesanja in tekmovanja v modernih plesih v plesni šoli Kazina, odpravil v tujino na profesionalno šolanje na CODARTS – Rotterdamska plesna akademija. Kot član projekta Kylian/van Manen for young dancers je nastopal in interpretiral slavna dela velikih mojstrov (Jiri Kylian, Hans Van Manen) po celotni Nizozemski v sklopu nizozemskega plesnega festivala 2009.

Kasneje, leta 2010 se je pridružil Cross Connection Ballet Company. V projektu “Outside In” je s plesalci danskega kraljevega baleta plesal v treh kratkih plesnih delih različnih koreografov (Tim Matiakis, Martin Forsberg, Louise Midjord). Septembra istega leta se  je v Barceloni pridružil mlademu plesnemu ansamblu IT Dansa, ki je hkrati tudi podiplomski program Institut del Teatre. Pri tem ansamblu je svoje znanje nadgrajeval s plesnimi predstavami najbolj znanih in pomembnih koreografov tega časa (Jiri Kylian, Ohad Naharin, Sidi Larbi Cherkaoui, Alexander Ekman, Rafael Bonachela, Stijn Celis, Catherine Allard).

Novembra 2012 se je vrnil na Dansko in pričel z delom v Danish Dance Theatre (direktor: Tim Rushton), ki slovi po odličnih mednarodnih plesalcih. V obdobju delovanja s tem plesnim teatrom je prepotoval velik del sveta v obliki plesnih turnej po državah kot so Kitajska, Severna Koreja, Tajska, Nemčija, Norveška, Poljska, Litva, Latvija, Švedska, Finska in Anglija.

Trenutno ima status samozaposlenega v kulturi. Kot freelancer je sodeloval v produkcijah Cross Connection Ballet Company, SNG Opera in Balet Ljubljana, Korzo&NDT, Fors Works, Dark Circles Dance, Zavod 0.1, in LW Dance.Poleg plesanja in soustvarjanja redno poučuje v tujini in v Sloveniji.

Več:

2016 je uspešno predstavil avtorski projekt V objemu sprožilca ali pot do točke nič in z njim sodeloval na festivalu ŽIVA.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Borut Bučinel
 • Žigan Kranjčan in Gašper Kunšek

 • ALIEN EXPRESS

ŽIGAN KRAJNČAN & GAŠPER KUNŠEK sta plesni tandem, obetajoči imeni mlade generacije slovenskih plesalcev. Njuna plesna tehnika, ki jo nenehno razvijata in nadgrajujeta, je fuzija poppinga, hip hopa, baleta, release in cunnigham tehnik, krumpa, housa, kontaktne improvizacije.  Kljub mladosti sta osvojila že nekaj pomembnih plesnih nagrad na različnih področjih. Odkar sodelujeta (2011) razvijata svojevrstne principe mentalnega/gibalnega komuniciranja in povezovanja. V svojem delu raziskujeta občutek, ki se poraja v prostoru med njima, vedno znova, a tudi vedno  drugače. Sodelovala sta pri interdisciplinarnem projektu Hidden Myth, njun uspešen duet Neimenovano pa je nastal na osnovi OPUS Produkcijske nagrade pri JSKD. S tem projektom sta sodelovala na festivalu Platforma Perfoma v Mariboru, na ljubljanskem Ukrepu, festivalu Fronta v Murski Soboti, festivalu Lent  in na festivalu plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA. S predstavo Neimenovano sta uvrščena na 8. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti – GIBANICA 2017. Kot obetavna koreografa sta izbrana med najboljše predstave evropske plesne mreže Aerowaves 2017.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Uroš Abram
 • Maša Kagao Knez

 • AFRO FUSION in AFRO-SODOBNI PLES

MAŠA KAGAO KNEZ (1978) je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Leta 2009 je s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom soustanovila kulturno umetniško društvo Baobab, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča.

Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda Studio25 in vodja Plesnega studia XXV, obenem pa (so)ustvarja plesne predstave. Zadnja v nizu številnih predstav je nastala v letu 2015 MOMENTUM, Avenija ujetih trenutkov. Leta 2016 sta z glasbenikom Muratom ustvarila duet in osvojila 3. nagrado na XX. Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu.

Mašino pedagoško in koreografsko delo temelji na raziskovanju gibalnega materiala, v katerem se različne plesne tehnike ter gibalni motivi afriške plesne tradicije prepletajo, dopolnjujejo in preoblikujejo v avtorski plesni izraz. Leta 2013 je kot plesalka prejela nagrado Ksenije Hribar.

Več o delavnici.

Foto: ⒸUroš Hočevar/Delo
 • Saša Lončar

 • PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE (od 5 do 7 let) in DELAVNICA ZA MENTORJE

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Marcandrea
 • Snježana Premuš

 • UTELEŠENA ANATOMIJA in JOGA

SNJEŽANA PREMUŠ (1973) je po začetkih v Plesni Izbi Maribor leta 1998 magistirala na London Contemporary Dance School iz sodobnega plesa in koreografije. Leta 2012 je v Berlinu zaključila študij utelešene anatomije in joge, s principi body mind centering. Sodelovala je z mnogimi znanimi umetniki v koreografskih raziskavah, improvizacijskih festivalih in projektih: M.Tompkins, D.Zambrano, J.Hamilton, L.Nelson, I.Kovač, E.Claid, V.Globokar, Sebastijan Horvat. Med najodmevnejše avtorske predstave sodi  Ozvočeno telo  z berlinskim glasbenikom Ignazom Schickom ter serija predstav Zgodbe o telesu. Od 2009 sodeluje v kolektivu Federacija in je z A.Podrzavnik in G.Kamnikarjem soustanoviteljica zavoda Federacija ter od leta 2012 njegova direktorica. V letih 2009 – 2014 se je posvečala kolektivnim projektom ter avtorskemu projektu Fizične manifestacije.

Več o delavnici.