Pedagogi

Foto: Ⓒ Saša Huzjak

 • Simon Wehrli

 • SODOBNI PLES - FLYING LOW

Simon Wehrli je diplomiral na Scuola Teatro Dimitri v Švici in magistriral iz sodobnega plesa na Trinity Laban v Veliki Britaniji. Kot plesalec, igralec in glasbenik sodeluje v različnih projektih v Evropi in Ameriki. Poleg mnogih je delal z Judith Sanchez Ruíz v New Yorku, Lizzi Kew-Ross v Londonu in Davidom Zabranom v Bruslju. Že več let je del švicarskega gibalnega gledališča Collettivo Spettatori in od leta 2010 član kolektiva 50collective. Istega leta je bil povabljen v projekt priznanega koreografa, pedagoga in plesalca Davida Zambrana “50 Days of Flying Low and Passing Through Costa Rica”. Od 2009 na mednarodni ravni poučuje plesno tehniko in improvizacijo ter razvija lastna umetniška dela.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Omar Ismail
 • Tamás Tuza

 • SODOBNI PLES - GROUND EAGLE

TAMÁS TUZA Klub Waru, profesionalni plesalec in koreograf, podpisuje obširen in brez dvoma uspešen plesni in plesno-gledališki opus. Po več kot dvajsetih predstavah na Madžarskem je postal član mednarodne plesne skupine EnKnapGroup iz Ljubljane in v letih 2010-2016 ustvaril serijo sijajnih plesnih in gledaliških vlog v sodelovanju s pomembnimi domačimi in tujimi režiserji in koreografi.

S skupino, ki je tudi pomemben ambasador slovenske umetnosti v tujini, se je udeležil številnih in odmevnih gostovanj. Hkrati je pomembno prispeval h kvaliteti in inovativnosti gledaliških predstav, v kateri je sodeloval kot svetovalec za gib in koreograf.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Sunčan Stone
 • Urša Rupnik

 • FOLLOW THE FLOW / SLEDITI TOKU

URŠA RUPNIK je univ. dipl. kulturologinja in dipl. plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi koreografi in drugimi umetniki; v okviru društva Studio za svobodni ples ustvarja avtorske solistične in skupinske plesne projekte; deluje v plesnem kolektivu Benko-Jamnikar-Križič-Rupnik ter v tandemu z Lizo Šimenc.

Že skoraj desetletje je asistentka koreografije in delavnic svetovno uveljavljenega ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joa Alegada (mdr. Vienna International Dance Festival ImPulsTanz) ter članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company. Izhajajoč iz njegove metode Alegado Movement Language poučuje lastne plesne delavnice in tečaje, tako v Sloveniji kot v tujini.

Je habilitirana asistentka za plesno izražanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in habilitirana višješolska predavateljica za sodobne plesne tehnike na Višji baletni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kot pedagoginja za sodobne plesne tehnike sodeluje tudi z Akademijo za ples v Ljubljani. Urša je prejemnica listine Mete Vidmar, njene plesalke pa prejemnice najvišjih odličij na državnem in mednarodnem tekmovanju Opus 1 – plesna miniatura.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Hans Schubert
 • Jurij Konjar

 • KONTAKTNA IMPROVIZACIJA

JURIJ KONJAR se je rodil leta 1978 v Ljubljani. Že od mladih nog je treniral judo in se posvečal petju, kasneje pa športnim plesom. Po letu 2007, ko je utrpel hujšo poškodbo glave, se je v svojem delu začel intenzivneje posvečati potencialom danega trenutka v plesni situaciji. Njegovo zanimanje za improvizacijo je ob poglobljenem študiju video posnetka Goldbergovih Variacij Steva Paxtona preraslo v razvijanje lastne improvizacijske prakse in kulminiralo v odmevnih solo predstavah Ulysses, Goldbergove variacije, Za Juliana Mer-Khamisa in v raziskavi komponiranja plesnega dueta V iskanju mirovanja. Jurij s Paxtonom sodeluje od leta 2010, skupaj sta poustvarila Paxtonov solo Bound iz leta 1982, prav tako pa nastopa v Paxtonovi/Ashleyevi Operi Quicksand. V kontaktni improvizaciji je od 2012 aktiven kot raziskovalec, plesalec in učitelj.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Martin Vogric Bezman
 • Katjuša Kovačič & Nikola Orešković

 • FLUID BALANCE & CAPOEIRA

KATJUŠA KOVAČIČ, pedagoginja, profesorica capoeire, plesalka, ulična umetnica, akrobatka in performerka

Svobodna umetnica, ki sodeluje z umetniki iz različnih disciplin in svoje znanje in izkušnje spaja v edinstven telesni izraz, ki ga učencem predaja v sklopu programa fluid balance. Z gibom se ukvarja od svojega petega leta, na začetku preko izraznega plesa in improvizacijskega gledališča, kasneje preko sodobnega plesa in fizičnega gledališča. Od 2004 se ukvarja z uličnim gledališčem in cirkusom; med drugim je končala enoletno intenzivno šolanje na Mednarodni umetniški šoli na Kitajskem ter diplomirala na Šugla (šola uličnega gledališča). Od 2006 se aktivno ukvarja s capoeiro;  leta 2013 je postala prva inštruktorica v Sloveniji. Redno poučuje klase in delavnice: fluid balance, ulično gledališče (gib v prostoru) in capoeiro (odrasli, otroci in osebe z invalidnostjo). Sodeluje z naslednjimi posamezniki in društvi: Branko Potočan, Alicia Ocadiz, Nikola Orešković, Manca Uršič, gledališče Ana Monro, ŠKD Capoeira Tradiçao Baiana, Sezam, Mesto žensk, Amazonas. Katjuša je performerka in koreografinja v samostojnih ter skupinskih produkcijah in redno sodeluje na mednarodnih festivalih in drugih dogodkih

  NIKOLA OREŠKOVIĆ, pedagog, profesor capoeire, plesalec, akrobat, kaskader in performer

Nikola ima dolgoletne izkušnje kot učitelj, inštruktor in performer. Sodeluje z umetniki iz različnih žanrov. 14 let je treniral taekwondo (stopnja mojstra 3. dan), je soustanovitelj in član prvega hrvaškega Martial Arts Tricks demo team-a “X-OUT”. Poleg tega se aktivno ukvarja z jogo, handbalancingom, cirkusom/akrobatiko, capoeiro, gimnastiko in sodobnim plesom (sodeluje s Snježano Abramović Milković, Ivo Nerina Sibila, Žakom Valento …). Znanja in izkušnje iz različnih veščin spaja v samosvoj sistem treninga in delavnic v sklopu programa fluid balance. Od leta 2002 kot prvi hrvaški inštruktor aktivno poučuje capoeiro (odrasle in otroke) v hrvaškem društvu Amazonas, kjer organizira tudi klase fluid balance. Od leta 2009 se aktivno ukvarja s kaskaderstvom. Je zunanji sodelavec na oddelku za akrobatiko Fakultete za kineziologijo v Zagrebu ter član IMRC-a (Integrated Movement Research Collective), UPUH-a (Združenje hrvaških plesnih umetnikov) in HDFD-a (Združenje hrvaških filmskih umetnikov).

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Sasa Huzjak
 • Saša Lončar

 • PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE (od 5 do 7 let) in DELAVNICA ZA MENTORJE

SAŠA LONČAR je priznana plesna pedagoginja in koreografinja, ustanoviteljica in umetniška vodja KD Qulenium v Kranju in Ljubljani. Vsako leto organizira festival odrske umetnosti Kalejdoskop in raziskovalno-ustvarjalni poletni tabor mladih na Mašunu. Skozi ustvarjalne procese z bujno domišljijo, odprtostjo, drznostjo, odličnim občutkom vodenja, spodbuja otroško plesno ustvarjalnost in bogati njihovo osebno gibalno izraznost. S svojimi plesalci sodeluje na pomembnih prireditvah in festivalih doma in v tujini (Francija, Indija, Hrvaška, Danska, Srbija). Za umetniške ustvarjalne in pedagoške dosežke je prejela plaketo Mete Vidmar.

Več o delavnici.

Foto: Ⓒ Nada Zgank
 • Tina Valentan

 • PREBUJAJOČE TELO

TINA VALENTAN je diplomantka amsterdamske šole SNDO. Kot plesalka kontinuirano sodeluje s koreografoma Snježano Premuš in Milanom Tomášikom, kot avtorica pa se je nazadnje predstavila s solom Kalipso, ki so ga v častniku Dnevnik uvrstili med 10 najboljših uprizoritev v 2016. Je dobitnica nagrade Ksenije Hribar 2017 za najboljšo performerko/plesalko. Svojo telesno prakso gradi na urjenju celostnega zavedanja sebe v prostoru in utelešanju notranjih vzgibov.

Več o delavnici.