21.6. 2017, ob 20.00, Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana

BALKAN DANCE PROJECT VOL. 2

Kar politika in vera ločujeta, umetnost združuje. Kot je glasba dar bogov, je ples dar angelov.

Balkan Dance Project je mednarodni plesni projekt, ki združuje uspešne mlade koreografe, plesalce in ustvarjalce iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Skozi individualne zgodbe raziskujejo skupno izkušnjo življenja na ozemlju Balkana. Vsak od njih se dotika individualnih kot tudi univerzalnih tem, ki so pomembne za vse nas. Projekt prinaša ustvarjalnost, integracijo ustvarjalcev iz različnih držav s skupno kulturno dediščino, pripomore k mobilnosti kulturnih delavcev ter vzpodbuja medkulturni dialog v jeziku umetnosti. Poleg združevanja in povezovanja umetnikov in kulturne izmenjave je cilj  plesnega projekta tudi razvoj modernega oziroma sodobnega baleta v širši regiji, predstavitev plesnih produkcij v manjših mestih in  izobraževanje mladih.

Producenta plesnega projekta sta Festival Velenje in Opera & Theatre Madlenianum iz Beograda. Balkan Dance Project Vol. 2 je že tretji mednarodni plesni projekt Festivala Velenje, po odmevnih He, He, Helium in Balkan Dance Project Vol. 1.

THE CUBE UNTOLD

Koreografija, scenografija in kostumografija: Igor Kirov

Glasba: Balanescu Quartet (Empty Space Dance)

Asistenca in vadba: Nemanja Naumoski

Plešejo: Mojca Majcen (SLO), Ema Janković (CRO), Branko Mitrović (BiH), Luka Živković, Jakša Filipovac (SRB)

Želja, da izvemo, kdo smo, kje smo, zakaj smo tukaj, potreba, da se potopimo v skriti del sebe in najdemo skrivnost, da en trenutek življenja delimo z neznancem pri naključnem srečanju, da z besedami iz globine srca govorimo o lastni bolečini, da spoznamo, kaj se skriva za našimi in tujimi besedami, ki jih dvigamo kot steno, da bi zaščitili čustva … Mi, ki imamo pogum, da vprašamo …

https://www.youtube.com/watch?v=41WEudTRzik

kratek odmor

 

PO SONETU

Ideja in libreto (ki temeljita na Sonetnem vencu Franceta Prešerna): Teodora Sujić

Koreografija: Aleksandar Ilić / Natalia Iwaniec

Glasba: produkcija studio Lana

Scenografija: Dunja Kostić

Kostum: Aleksandra Karović

Plešejo: Mojca Majcen (SLO), Ema Janković (CRO), Branko Mitrović (BIH), Luka Živković, Jakša Filipovac (SRB)

K izboru Sonetnega venca, dela znamenitega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, je avtorje spodbudila univerzalnost ideje, izražene skozi romantične, vendar ne sentimentalne verze. Skozi ves splet Sonetnega venca utripa ritem srca, osnova bistva življenja. S tem ritmom in s pomočjo plesnega jezika sta koreografa poskusila izraziti bistvo pesnikove osebnosti: ljubezni kot večne kategorije do žene, do življenja, do domovine in predvsem do svobode.

https://www.youtube.com/watch?v=iplZQqednyM